memory upgrade question [Archive] - Glock Talk

PDA

View Full Version : memory upgrade question


kjb4111
01-25-2005, 05:10
i'm going to upgrade the memory in my desktop computer from 128mb to 512mb. i know which memory i need and how to do it (i read about it quite a bit). i just have two questions...

my computer has two memory slots. right now the 128mb is in one slot and the other is empty. would it be better to put a 512mb in the slot where the 128mb is and still leave the other one empty? or would it be better to put a 256mb in each slot?

does brand matter for the memory? i hear kingston is pretty good but it's expensive. i don't know much about the brand names so they're all the same to me...

thanks for any assistance

p.s. - i'm running windows xp home on a hp that's about 4 years old.

Washington,D.C.
01-25-2005, 06:35
If the motherboard won't run the memory dual channel then it's always better to run one 512mb than two 256mb.

Washington,D.C.
01-25-2005, 06:37
Okay on a 4 year old PC with one piece of ram then it won't run dual channel.Go with one piece for sure.

Washington,D.C.
01-25-2005, 06:39
Certain Intel motherboards 4 years ago were limited to handling only 512mb of memory max.Get one piece of 512mb.

fastvfr
01-25-2005, 11:12
I second what DC said.

Also memory speed enters into the equation. Run AIDA32 or Everest to see what type (PC2100 is most likely, but PC2700 or PC3200 are possible) you are using now.

It may even be PC100 or PC133 if it is a really old rig...

Just don't get the wrong type. DDR won't fit a PC133 slot.

If you currently run PC2100 then a 512MB stick of PC133 is what you will want.

If that RAM is PC100/133, then 256MB is the largest module that will work properly most times. In that case you have no choice but to go with two 256's.

Good luck!!