Can I mix RAM of different speeds in my Dell 9150 desktop? [Archive] - Glock Talk

PDA

View Full Version : Can I mix RAM of different speeds in my Dell 9150 desktop?


SanduneCC
05-10-2007, 15:02
I have 2G (2 sticks) of DDR2 PC2-4200 already. I want to upgrade to 4G by adding 2 more sticks. Can I use PC2-5300 or PC2-6400? They will run at the slower speed right?

IndyGunFreak
05-10-2007, 16:23
Originally posted by SanduneCC
I have 2G (2 sticks) of DDR2 PC2-4200 already. I want to upgrade to 4G by adding 2 more sticks. Can I use PC2-5300 or PC2-6400? They will run at the slower speed right?

I think thats what it will do, not 100% sure though. But I've had problems before with memory that was the same speed, just different manufacturers, so YMMV.

IGF

chbix
05-10-2007, 16:52
you shouldnt have any problem with mixing and matching ram, and yes you are correct that the ram will run at the lowest speed of the 4 chips.

in my opinion 4gb of ram at 4200 is better than 2 at 5300 :)

malkore
05-11-2007, 15:42
it depends on your motherboard and BIOS. if your BIOS isn't up to date, I'd flash it.
with Asus boards, they release new BIOS every month, and half the time the release notes indicate it is to fix RAM compatibility.

also, if this is a 32bit Windows XP system, don't be surprised if you cannot get all 4gb of RAM to be visible to Windows, especially if your motherboard can support more than 4gb...meaning you have 4 DIMM slots and a max capacity of 8mb of RAM.

THe problem is that XP can only address the first 4gb of addressable memory, and on an 8gb motherboard, that means ONLY the first two DIMM slots will be addressed.

so you'd need two 2gb sticks in that scenario to get 4gb in Windows XP.


64 bit OS's don't have these kinds of limitations.

SDBettas
05-11-2007, 15:56
Only the first two DIMM slots are recognized????LOL WHAT?

lens
05-11-2007, 18:58
Originally posted by SDBettas
Only the first two DIMM slots are recognized????LOL WHAT?

Sounds like you added some incompatible memory. Some machines require proprietary memory. BTDT

kimigirl
05-14-2007, 00:28
Originally posted by SanduneCC
I have 2G (2 sticks) of DDR2 PC2-4200 already. I want to upgrade to 4G by adding 2 more sticks. Can I use PC2-5300 or PC2-6400? They will run at the slower speed right?
This is not generally a good idea but if you have to do it, put the faster memory in the first 2 slots DIMM0 and DIMM1. The computer will not be able to fully utilize the faster speed if it recognizes them, Dells are notoriously picky. If you want to avoid the headache, I would say get 2 sticks of the same speed memory as the older stuff, you really won't be getting an upgrade in performance by mix and matching.

SanduneCC
05-14-2007, 07:07
Originally posted by kimigirl
This is not generally a good idea but if you have to do it, put the faster memory in the first 2 slots DIMM0 and DIMM1.

Thanks for that tip kimigirl.

njl
05-20-2007, 09:31
Originally posted by kimigirl
This is not generally a good idea but if you have to do it, put the faster memory in the first 2 slots DIMM0 and DIMM1. The computer will not be able to fully utilize the faster speed if it recognizes them, Dells are notoriously picky. If you want to avoid the headache, I would say get 2 sticks of the same speed memory as the older stuff, you really won't be getting an upgrade in performance by mix and matching.

I've had some motherboards where I mixed different speed dimms and had to put the slower speed ones first. These were PC66 (PII) systems to which I was adding PC133 memory.

You're unlikely to hurt anything, so just try it one way, if it doesn't work, try it the other. If it still doesn't work, you may be out of luck.