GlockTalk.com
Home Forums Classifieds Blogs Today's Posts Search Social Groups



  
SIGN-UP
Notices

Glock Talk
Welcome To The Glock Talk Forums.

 
  
Reply
 
Thread Tools Display Modes
Old 06-14-2005, 16:35   #1
zzzarkt
SARCASMOBLASTER
 
zzzarkt's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,732
Opinions on my choice of video card

Hey folks,

I'm having Compusa build be a custom PC, and this was the highest end video card they had. I'm pretty certain that it will work well for me from the reviews I have read, but as always I was wondering what the folks at the player's club had to say.

Here it is:

Its going into a tower with a 3.0 G pentium 4 with 1 G RAM, and twin 120 G hard drives in a raid setup.

Opinions welcome, that is what this thread is for. I am greatly looking foreward to finally playing Half-life 2.
zzzarkt is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2005, 17:37   #2
Tvov
Senior Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: CT,USA
Posts: 5,125
Looks good, what about more RAM? I believe some of the latest games, such as Battlefield 2, are actually recommending something like 1.2g RAM. Since you are setting up a nice computer, why don't you just get 2g RAM? (I'm great at spending other people's money!) You could switch one of the hard drives for more RAM?

I'm actually going to be increasing the RAM on my comp to over 1g. My computer has a 60g hard drive, and it is just barely over half full, with over 100 games on it now.

Last edited by Tvov; 06-14-2005 at 17:41..
Tvov is offline   Reply With Quote
Old 06-14-2005, 18:06   #3
zzzarkt
SARCASMOBLASTER
 
zzzarkt's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,732
Quote:
Originally posted by Tvov
Looks good, what about more RAM? I believe some of the latest games, such as Battlefield 2, are actually recommending something like 1.2g RAM. Since you are setting up a nice computer, why don't you just get 2g RAM? (I'm great at spending other people's money!) You could switch one of the hard drives for more RAM?

I'm actually going to be increasing the RAM on my comp to over 1g. My computer has a 60g hard drive, and it is just barely over half full, with over 100 games on it now.
Kind of maxed out the C.C. with the setup, (included monitor, speakers, keyboard, mouse and three games). But the first upgrade will be another gig of RAM and mabye a DVD-RW drive.

Also the twin hard drives is not for storage space, I don't need that much either, but with the raid setup, you get much faster streaming speeds to and from the HD, improving performance quite a bit, or so I've been lead to believe.
zzzarkt is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2005, 19:38   #4
funbob
do a lil' dance
 
funbob's Avatar
 
Join Date: Dec 2002
Location: ABQ, NM
Posts: 985
Send a message via ICQ to funbob
Hell of a video card. Depending on whose benchmarks you read, it's slightly faster than the 6800 Ultra in some apps and slightly slower in others. It IS the absolute fastest card you can buy for HL2 though and certainly won't be holding you back in any games for quite some time.

And regarding the RAID 0, it's not going to do much for your in game performance other than decrease loading time and possibly reduce some in game stuttering when it has to load parts from the HD. If you work with large image files or do any video editing, you'll like it too.

Last edited by funbob; 06-15-2005 at 20:11..
funbob is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2005, 20:15   #5
zzzarkt
SARCASMOBLASTER
 
zzzarkt's Avatar
 
Join Date: Apr 2004
Location: Tucson, AZ
Posts: 1,732
Thats great news, thank you. I am still a litle green when it comes to the high end PC gaming, just wanted to be sure that I was getting something good.
zzzarkt is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2005, 21:11   #6
fastvfr
Ancient Tech
 
fastvfr's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: SW Oregon
Posts: 3,146
Send a message via Yahoo to fastvfr
First off, that's the only non-nVIDIA card I'd own...and even then, just because of the power it packs. The Catalyst drivers still bite, and the fact remains that the nearly-equal GeForce 6800GT is about half the price with far better driver support all around.

I cringe to think of how muchCrapUSA is going to overcharge you on this build.

FYI, you simply do NOT need more than one gigabyte of RAM in your PC unless you plan to do a lot of video editing ect.

The addition of two more RAM sticks, or going from 2x512MB to 2x1024MB often causes substantial slowdowns in games.

The recommended amount of RAM in those games typically refers to the paging file, or Virtual Memory allotted. Less than that will cause stuttering or even crashes at times, but more physical memory, over 1GB, will not help that situation in most cases.

Hope it was less than $1500! Good luck.
fastvfr is offline   Reply With Quote
Old 06-15-2005, 23:05   #7
Tvov
Senior Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: CT,USA
Posts: 5,125
Quote:
Originally posted by fastvfr


FYI, you simply do NOT need more than one gigabyte of RAM in your PC unless you plan to do a lot of video editing ect.

The addition of two more RAM sticks, or going from 2x512MB to 2x1024MB often causes substantial slowdowns in games.

The recommended amount of RAM in those games typically refers to the paging file, or Virtual Memory allotted. Less than that will cause stuttering or even crashes at times, but more physical memory, over 1GB, will not help that situation in most cases.

?? I've always heard RAM RAM RAM, when it comes to gaming. The more the better, never enough. I have 512 right now, and am going to get a 1g. I was thinking of leaving a 256 stick in, so I would have a total of 1.2+ RAM. Do you think this would work?
Tvov is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2005, 06:17   #8
Tvov
Senior Member
 
Join Date: Sep 2000
Location: CT,USA
Posts: 5,125
Actually, I just talked to a friend last night who is rather computer knowledgable. He explained (in simple enough terms) about ram, and getting matched ram chips. I have a bit of searching and price shopping to do.
Tvov is offline   Reply With Quote
Old 06-17-2005, 09:11   #9
Hauptmann6
Senior Member
 
Hauptmann6's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Portage, MI
Posts: 9,469
Send a message via AIM to Hauptmann6 Send a message via MSN to Hauptmann6 Send a message via Yahoo to Hauptmann6
Personaly I would go with a 64bit AMD instead of the Intel. It should be faster. and more upgradable.
__________________
--Power corrupts. Absolute power is pretty groovy baby!--
Do you believe in forever?
I don't even believe in tomorrow
The only things that last forever
Are memories and sorrow
Hauptmann6 is offline   Reply With Quote
Old 06-18-2005, 22:15   #10
fastvfr
Ancient Tech
 
fastvfr's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: SW Oregon
Posts: 3,146
Send a message via Yahoo to fastvfr
Quote:
He explained (in simple enough terms) about ram, and getting matched ram chips.
Right. Most machines run fastest (with current applications) with four 256MB DIMMs or two 512s.

Two 1024MB sticks or four 512's usually make the machine run somewhat more slowly due to the extra CPU cycles that are needed to maintain communication to the extra banks and the RAM real estate they contain.

I have built several high-end gaming rigs where the client demanded, against my advice, to install two or three GB of DDR.

And, without exception, those machines ran slower than mine did.

As I have said, the only rigs that need more than 1024MB of RAM right now are those that will do mostly video editing/encoding duties.

Good luck with your shopping!
fastvfr is offline   Reply With Quote
Old 06-20-2005, 15:24   #11
Rasco
Swollen Member
 
Rasco's Avatar
 
Join Date: Jan 2005
Location: Sacramento CA
Posts: 298
Personally, I like nVidea better.
Either what you got or an nVidea 6800 will do you just fine for the next few years.

I have a GeForce 5700 128mb and it plays HL2 at almost full settings.

Either way, you'll be fine, I just always hear about more conflicts with games with the ATI cards.
Rasco is offline   Reply With Quote
Old 06-21-2005, 15:27   #12
fastvfr
Ancient Tech
 
fastvfr's Avatar
 
Join Date: Mar 2001
Location: SW Oregon
Posts: 3,146
Send a message via Yahoo to fastvfr
Quote:
Originally posted by Rasco
Personally, I like nVidea better.
Either what you got or an nVidea 6800 will do you just fine for the next few years.

I have a GeForce 5700 128mb and it plays HL2 at almost full settings.

Either way, you'll be fine, I just always hear about more conflicts with games with the ATI cards.
And horrid Linux support! Can't forget that!!

I should have a BFG 6800GT OC or Ultra OC in a week or so...
fastvfr is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2005, 10:07   #13
Glacked79
Senior Member
 
Glacked79's Avatar
 
Join Date: Oct 2000
Location: Alabama
Posts: 815
www.newegg.com

They will have reviews for just about everything you can dream of stuffing in your comp.

I agree with the ram issue. More than 1gig is overkill and can cause you problems. Just make sure you get quality ram over quanitity.

I also second the AMD option. Currently, AMD is killing Intel for gaming. And the old wive's tale of AMD running hotter than Intel is just marketing bunk. AMD publishes numbers run to the extreme where Intel publishes mid-range numbers.

I know just enough about computers to ruin a build, so I went with a Falcon Northwest Talon rig about 2mos ago. I spent about $2200 and could have built it for around $1900 for an exact parts match. My benchmarks are high enough on everything that I can brag to the uber-geeks and my framerates on BF2 are even in the lower 60's during a 32 vs 32 match on the larger maps.

Btw, the money I saved on not putting 2gig of ram into the box and going with the BFG 6600GT OC GPU PCI-E I put right back into it and got a Saitek gamers keyboard (pretty lights...) and the new Logitec MX-518 mouse (which is about the only thing I'll tell someone they'd better buy if they love gaming and take it seriously). I love my current rig.

Btw, I have 3500+ AMD, Seagate 80gig HD (have two 120's I'm gonna stuff in it soon), PC3200 1gig corsair, ASUS A8N-SLI MB, and Audigy 2 ZS, XP Pro, etc.
__________________
Darwin had a point.

Big Dawg #615
HK #79
357Sig #79
Glacked79 is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2005, 22:31   #14
waktasz
Gamer Scumbag
 
waktasz's Avatar
 
Join Date: Aug 2002
Location: Philly Area
Posts: 2,444
I have half a gig of RAM and can never fill more than 300MB of it, wish I could, would save hitting the page file...stupid windows.

I just don't see a need for having 1GB+ of ram, ALTHOUGH, I'd LOVE to have one of the new HP workstations with dual processors and 16gigs of RAM.
__________________

To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.


To view links or images in signatures your post count must be 10 or greater. You currently have 0 signatures.
waktasz is offline   Reply With Quote
Old 07-18-2005, 22:57   #15
Hauptmann6
Senior Member
 
Hauptmann6's Avatar
 
Join Date: May 2002
Location: Portage, MI
Posts: 9,469
Send a message via AIM to Hauptmann6 Send a message via MSN to Hauptmann6 Send a message via Yahoo to Hauptmann6
Quote:
Originally posted by waktasz
I have half a gig of RAM and can never fill more than 300MB of it, wish I could, would save hitting the page file...stupid windows.
Say what???
__________________
--Power corrupts. Absolute power is pretty groovy baby!--
Do you believe in forever?
I don't even believe in tomorrow
The only things that last forever
Are memories and sorrow
Hauptmann6 is offline   Reply With Quote

 
  
Reply

Thread Tools
Display Modes

Posting Rules
You may not post new threads
You may not post replies
You may not post attachments
You may not edit your posts

BB code is On
Smilies are On
[IMG] code is On
HTML code is Off

Forum Jump




All times are GMT -6. The time now is 19:08.




Homepage
FAQ
Forums
Calendar
Advertise
Gallery
GT Wiki
GT Blogs
Social Groups
Classifieds


Users Currently Online: 1,302
383 Members
919 Guests

Most users ever online: 2,672
Aug 11, 2014 at 2:31